Blog

Zeg “nee” tegen Corona!
Het RIVM levert ons, ook tijdens deze tweede Corona-golf allerlei regels die de kans op besmetting verminderen. Toch is er nog steeds te weinig aandacht voor het verbeteren van de weerstand opdat je minder kans hebt om ziek te worden en bij eventuele ziekte sneller opknapt.
In vogelvlucht daarom enkele algemene simpele natuurgeneeskundige tips voor een betere weerstand:

– Bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Uiteraard aangepast aan wat een ieder kan. Zwaar sporten is nu niet verstandig omdat dat te veel van het lichaam vraagt.
Bewegen in de buitenlucht geniet de voorkeur. Dus ga zoveel mogelijk lekker naar buiten.
– Gezond eten. Er zijn boeken vol geschreven over wat gezond eten is en de discussies zijn niet van de lucht. Hier even een paar heel algemene tips:
Eet vers en afwisselend! Vermijd pakjes, zakjes en potjes met allerlei toevoegingen.
Eet veel verse groenten. Wordt rauwkost in de avond niet zo goed verdragen dan kun je denken aan roerbakken of stomen. Kook groenten niet te lang. Het lichaam heeft de vitamine C en de vezels nodig.
Eet vers fruit en met mate verse zuivel. Liefst jong dus liever meikaas dan oude kaas.
– Gezonde darmflora is ook belangrijk. Hier zijn allerlei supplementen voor te koop maar het meest simpel is het eten/ drinken van water- of melkkefir, zuurkool, goede yoghurt en andere gefermenteerde producten.
 – Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Tijdens de slaap heeft het lichaam in alle rust de tijd om afvalstoffen af te voeren en om te herstellen. Ga liever op tijd naar bed dan dat je lang blijft liggen. Er zit een kern van waarheid in de oude leus dat de uren voor middernacht dubbel tellen. Lig je te malen? Pak even een (luister)boek, mediteer of kies voor de Bachbloesem White Chestnut.
– Versterk je longen met kiezelzuur. Je kunt hiervoor celzout nr. 11 (Silicea van Schüssler) innemen maar je kunt ook thee zetten van brandnetel- en braamblad.  Heb je toevallig nog wat klein Zevenblad in de tuin dan kun je daar ook heel gezonde gerechten mee klaar maken. Er staan veel recepten op het internet.
– Kauw bij beginnende keelpijn op een salieblaadje. Goed inspeekselen en telkens doorslikken. Of zet thee van (een combinatie van) salie, linde, venkel, tijm, gember en steranijs.
– Vlierbessensap van een goede kwaliteit bevat de stof Sambucine die het virussen lastiger maakt om onze cellen binnen te dringen. Hierdoor kunnen ze zich minder snel vermenigvuldigen en zijn ze vatbaarder voor ons afweersysteem.
– Onderzoek of je voldoende vitamine D3  binnen krijgt. Ons lichaam maakt vitamine D3 aan onder invloed van zonlicht. In ons kikkerlandje en vooral in de herfst en winter is dat vaak onvoldoende. Hoewel de discussie omtrent vitamine D3 in relatie tot Corona nog in volle gang is, is wel zeker dat suppletie met name voor ouderen en mensen die niet veel buiten komen vaak verstandig is.
– Genieten is goed voor de weerstand dus onderzoek wat je blij maakt en probeer eventuele angst te laten varen.  Valt het allemaal wat moeilijk, zoek dan contact, bijvoorbeeld telefonisch, met familie, vrienden of buren. Veel mensen willen graag helpen. Ontneem ze niet de mogelijkheid.

Al deze tips kunnen niet voorkomen dat je ziek wordt. Het is dus zaak alert te blijven en sociale afstand te bewaren maar met bovenstaande tips zal het virus zich een stuk minder welkom voelen.

Voor vragen over het bovenstaande of algemene vragen over het bevorderen van jouw weerstand kun je van maandag t/m vrijdag vrijblijvend bellen met de praktijk tussen 9.00 en 10.00 uur,

Blijf gezond!